Dromen en Rondkomen

Dromen en Rondkomen

Ze hebben het niet breed, de mensen binnen het segment Dromen en Rondkomen. Op welvaartsniveau zitten ze aan de laagste kant. Ze hebben soms moeite om de eindjes aan elkaar te knopen en het lukt niet altijd om rekeningen op tijd te betalen. Ze blijven echter dromen van een beter leven, hoewel de kansen niet voor iedereen voor het grijpen liggen.

Demografische kenmerken

Dromers en Rondkomers zijn er in alle leeftijden, maar zijn het vaakst tussen de 30 en 50 jaar. Ook de leeftijd van eventuele kinderen varieert sterk. Sommige huishoudens hebben nog baby’s over de vloer kruipen; bij andere zijn de zoons en dochters al het huis uit. Opvallend is dat veel huishoudens uit een eenoudergezin bestaan. Ook zijn er veel alleenstaanden binnen dit segment. De mensen van Dromen en Rondkomen hebben vaak een vmbo-opleiding genoten en vervullen eenvoudige functies. Ze werken bijvoorbeeld in de stad als schoonmaker, vakkenvuller of conducteur, waarvoor ze een benedenmodaal inkomen ontvangen. Anderen zijn werkloos, werkzoekend of arbeidsongeschikt verklaard en zitten dus in de bijstand of krijgen een andere uitkering. De culturele diversiteit binnen dit segment is groot.

Woonomgeving

De Dromers en Rondkomers wonen in stedelijk gebied, voornamelijk in Noord- en Zuid-Holland. Ze wonen bijvoorbeeld midden in Rotterdam, Den Haag, Schiedam, Vlaardingen of Diemen. De leefbaarheid in de dichtbevolkte wijken is matig te noemen en de waarde van de woningen ligt op 2 ton of lager. Deze mensen huren meestal een eenvoudig, relatief klein appartement van circa 60 tot 90m² dat vlak na de oorlog is gebouwd (1945-1969).

Lifestyle

Een auto hebben de Dromers en Rondkomers lang niet altijd. Wel pakken ze vaak met hun ov-abonnement de bus of tram naar hun werk of naar winkels als Zeeman, Wibra en C&A. Boodschappen kunnen veelal lopend of op de brommer, bijvoorbeeld bij de plaatselijke middenstand of bij een relatief betaalbare supermarkt als Dirk of Hoogvliet. Roken doet deze groep graag. Niet alleen sigaretten, zeker ook (half)zware tabak. Voor reizen hebben ze eigenlijk geen budget, maar als ze dit doen is het naar vrienden en familie in het buitenland. Ze staan soms in de kroeg te darten of bezoeken de bioscoop, sauna of het casino. Het gaat om makkelijk en goedkoop vertier: even eruit en ontsnappen aan de dagelijkse sleur. Verder hebben de jonge mensen in deze groep vaak interesse in alles wat met zwangerschappen, baby’s of opvoeden te maken heeft.

Media

Als de televisie aanstaat, is dat meestal op laagdrempelige zenders als Comedy Central, Nickelodeon of ESPN. Om op de hoogte te blijven van alle soapsterren en andere BN’ers, bladeren deze mensen een Story of Privé door. Buiten videogames en babyartikelen doen ze niet zoveel online aankopen, ze zoeken liever koopjes op Marktplaats. Wel zoeken ze online via vacature- en woningsites naar manier om hun leven een stapje te verbeteren. Andere bezigheden zijn snapchatten of videobellen. Op de achtergrond staat de top40-muziek van SLAM! of FunX op.

Mentaliteit

Het is dubbel bij de Dromers en Rondkomers. Aan de ene kant geloven ze in het lot en leggen ze zich daarbij neer: dit is hun leven en niet anders. Aan de andere kant verliezen ze zich graag in dromen om het gewone leven wat aangenamer te maken. Ook zoeken ze afleiding in spanning, sensatie en risico. Deze groep vindt het soms lastig om te veel rekening te moeten houden met anderen. Ze leveren al op zoveel fronten in dat ze hun eigenbelang het liefst niet meer uit het oog verliezen.

Subsegmenten:

A01 – Krap met kids
A02 – Krap en ongebonden
A03 – Krap met pubers
A04 – Krap en op leeftijd

Toepassingen voor jouw organisatie

Wil je meer weten over de toepassingen van de Whize segmenten voor jouw organisatie? Of wil je direct aan de slag met het versturen van een mailing naar de huishoudens die perfect aansluiten op jouw doelgroep? In onze Direct-Mail module kun je jouw doelgroep én jouw mailing perfect samenstellen en je ziet ook gelijk de bijbehorende prijs!