23 april 2024

Vraag je eens af: wat maakt DM effectief

Direct mail (DM): dat het werkt, weten we. Met geadresseerde post direct op de deurmat van je klant krijgt jouw boodschap de aandacht die deze verdient. En met een heldere doelstelling, een persoonlijk tintje, een opvallende vorm en/of opmaak en een duidelijke call to action val je op.

Hoe goed je scoort met een DM is natuurlijk erg afhankelijk van hoe goed je direct mail is.

Wil je weten hoe je een effectieve direct mail kunt opstellen.  Daar kom je achter als je jezelf 4 eenvoudige vragen stelt.

  1. Wat wil ik bereiken?
    Met andere woorden: wat is je doel? Wil je bestaande klanten informeren over een nieuw product of verbeterde dienstverlening? Heb je een actie die je wilt promoten? Of organiseer je een Open Huis? Het is logisch dat je doel ook de vervolgstappen bepaalt.
  2. Hoe maak ik de DM persoonlijk?
    Hoe meer je weet van je (potentiële) klanten, hoe persoonlijker je kunt worden in je direct mail. En hoe persoonlijker je wordt, hoe groter de kans op succes. Het is om die reden verstandig om te onderzoeken welke informatie je uit je database kunt gebruiken om persoonlijk te worden. Denk bijvoorbeeld aan geslecht, leeftijd, straat/wijk waar iemand woont of aankoopgeschiedenis.
  3. Welke vorm en opmaak kies ik?
    Sluit een gepersonaliseerde ansichtkaart, een flyer of een envelop met een giveaway aan bij jouw doel? In ieder geval, door de zintuigen van de ontvangers te prikkelen, trek je serieus de aandacht van je doelgroep. De ervaring leert dat je de meeste respons behaalt als je een beleving creëert die bij je klanten past.

Hoe wil je dat mensen reageren op jouw DM?
Bij deze stap is het belangrijk om na te denken over de call-to-action. Met andere woorden, wat moet de ontvanger doen na het lezen van jouw direct mail? Ook deze keuze is afhankelijk van je doel. Kies je namelijk voor een coupon, kunnen mensen je bellen, moeten ze langs komen of is er een unieke QR-code die leidt naar een persoonlijke landingspagina?

Huis-aan-huisverspreiding bestellen Direct Mail bestellen
Naar overzicht

Over de auteur

Verspreiden.com


De redactie van Verspreiden.com brengt je op de hoogte van het laatste nieuws in Nederland en België over huis-aan-huisverspreiding, direct-mail en drukwerk.
Meer over Verspreiden.com