25 april 2017

Onze tips voor een goede verenigingsfolder

Wil je voor je (sport-) vereniging een folder maken, dan is het belangrijkste doel het wekken van interesse voor jouw (sport-) vereniging. De inhoud van je folder moet helder zijn, to-the-point en vooral nieuwsgierigheid opwekken. Het beste effect (en ook meetbare effect) is om de lezer aan te zetten iets te doen. Dat kan zijn een website bezoeken, een antwoordkaart invullen, een e-mail sturen of aanmelden voor een training of bijeenkomst.

Graag geven we een aantal tips die helpen bij het maken van een goede folder voor jouw (sport-) verenging.

  • Bepaal om te beginnen of de folder het juiste medium is om een boodschap over te brengen. Folders moet je persoonlijk uitreiken (tijdens een open dag, een verenigingsmarkt, belangrijke wedstrijddag) of ze moeten zo aanspreken dat iemand deze zelf uit een standaard meeneemt, bijvoorbeeld uit de wachtkamer van de huisarts of tandarts
  • Denk na over wat je wilt bereiken met de folder. Schrijf van tevoren op wat iemand moet weten, denken en doen na het lezen van je folder. En richt je bij het schrijven op die punten. Hoe beperkter en meer to-the-point, hoe beter.
  • Je hoeft niet volledig te zijn. Maar geef wel duidelijk in je folder aan waar iemand terecht kan voor meer informatie.
  • Een lezer van een folder stelt zichzelf altijd de vraag: ‘Wat heb ik hieraan?’ Probeer die vraag dan ook te beantwoorden in de tekst.
  • Schrijf vanuit het standpunt van de lezer. Dus niet ‘Onze vereniging organiseert ook nevenactiviteiten’, maar ‘naast voetbal kunt u ook voor andere leuke activiteiten terecht’.
  • Stem het taalgebruik en de schrijfstijl af op de doelgroep van de folder. Een folder voor ‘zwemfit’ (met als doelgroep 50-plussers) zal er anders uitzien dan een folder voor aqua aerobics.
  • Wees kort en bondig. Vaak worden langere zinnen over meerdere regels gesplitst (met name bij drieluiken) en dat maakt een zin moeilijker leesbaar.
  • Gebruik foto’s en illustraties die de tekst ondersteunen. De beste manier om dat te doen is foto’s zoeken die een emotie uitstralen. Een lachende persoon bijvoorbeeld of een enthousiast team na een overwinning.
  • Als je gezichten in foto’s gebruikt, zorg dan dat het gezicht naar de tekst gericht is. Onbewust volgt de lezer de kijkrichting naar de tekst.
  • Bijschriften bij foto’s worden vaak als eerste gelezen. Zorg ervoor dat die bijschriften helder zijn en nieuwsgierigheid opwekken.
  • Als je verwijst naar clubbladen, websites en contactpersonen zorg er dan voor dat direct duidelijk wordt waarnaar wordt verwezen. Op de homepage van een website dient een herkenbaar element uit de folder te staan (linkje ‘Lid worden?’ bijvoorbeeld). In een clubblad moet duidelijk zijn waar de aanvullende informatie te vinden is. Een contactpersoon waarnaar wordt verwezen moet op het merendeel van alle vragen direct antwoord kunnen geven.

Folderen voor jouw vereniging?

Interesse in het maken van een folder voor jouw (sport-) verenging? We helpen je graag op weg! Neem contact op met Verspreiden.com op 0113 70 02 02 of mail je vraag naar support@trainews.nl.

Huis-aan-huisverspreiding bestellen Direct Mail bestellen
Naar overzicht

Over de auteur

Verspreiden.com


De redactie van Verspreiden.com brengt je op de hoogte van het laatste nieuws in Nederland en België over huis-aan-huisverspreiding, direct-mail en drukwerk.
Meer over Verspreiden.com