26 februari 2019

Tijd voor een gelikte brochure in de bus

“Er is een omslag van digitaal naar print te zien: brochures, leaflets en zelfs weer relatiemagazines”, stelt Medard Scholten. De reden: “E-mailmarketing is over het hoogtepunt heen. De populariteit van dit medium is de oorzaak van zijn eigen ondergang.”

 

Scholten zegt in een artikel dat op Adformatie.nl en BouwKennisBlog verscheen, dat hij als directeur van vertaalbureau Blauvelt Doublenative een duidelijke tendens naar print signaleert. “Zoals uitzendbureaus indicatoren voor de economie zijn, zo zijn vertaalbureaus indicatoren voor trends in teksten en gebruikte media. (…) Tot 2017 was alles georiënteerd op internet – websitevertalingen, SEO-georiënteerd, e-mailnieuwsbrieven; alles kort, krachtig en met een duidelijke ‘call to action’. Nu zien wij een omslag van digitaal naar print: brochures, leaflets en zelfs weer relatiemagazines.”

E-mailmarketing

Scholten constateert dat e-mailmarketing over het hoogtepunt heen is. “De populariteit van dit medium is de oorzaak van zijn eigen ondergang. Klanten krijgen een dermate grote hoeveelheid digitaal leesvoer te verwerken, dat commerciële boodschappen veel minder opvallen. Had je vroeger nog een secretaresse die het kaf van het koren scheidde, tegenwoordig krijg je een brij aan informatie die je zelf moet ordenen. Daar de meeste managers dit zelf in hun privétijd moeten doen en dan ook nog op een klein beeldscherm is het niet verwonderlijk dat de focus ligt op weggooien in plaats van lezen.”

Gelikte brochure in de bus

Verder wijst Scholten erop dat de trefkans van websites onder druk staat. “Met brede zoekwoorden is het praktisch onmogelijk om organisch op de eerste pagina te komen, gezien het feit dat de eerste vier posities al betaald zijn.” Tot slot wijst hij op de plannen van staatssecretaris Mona Keijzer, die van plan is een maatregel in te voeren die ongevraagd bellen verbiedt, tenzij de consument hier nadrukkelijk goedkeuring voor geeft. Scholten stelt zich de vraag: hoe kunnen marketeers nieuwe klanten nog bereiken als je die niet meer kunt bellen of mailen, of ze jouw website niet meer kunnen vinden? “De oplossing? Inderdaad: weer, zoals vroeger, door een gelikte brochure in de bus te doen. (..) Een groot verschil met vroeger is dat brochures puur gericht zijn op aandacht trekken. Niemand gebruikt meer print om een antwoordcoupon op de achterkant te zetten of bijvoorbeeld alle maatvoeringen op te nemen in een catalogus. Nee, daarvoor is en blijft internet de enige juiste bron. Je zou dus kunnen zeggen dat het gaat om de interactie tussen print en digitaal: print voor ‘attention & interest’ en digitaal voor ‘desire & action’.”

Meer weten over het maken van brochure?

Neem vandaag nog contact op met Verspreiden.com op 0113 700 202 of stuur je vraag naar  support@trainews.nl.

Huis-aan-huisverspreiding bestellen Direct Mail bestellen
Naar overzicht

Over de auteur

Verspreiden.com


De redactie van Verspreiden.com brengt je op de hoogte van het laatste nieuws in Nederland en België over huis-aan-huisverspreiding, direct-mail en drukwerk.
Meer over Verspreiden.com