18 september 2023

Steeds meer brievenbussen op groen, maar overgrote deel van Nederland hanteert bestaand systeem

Op 1 januari 2018 is de ja-sticker ingevoerd in de gemeente Amsterdam. Bijna 6 jaar na dato is het tijd om de (tussentijdse) balans op te maken. Inmiddels vallen meer dan 2 miljoen huishoudens onder JA-sticker regelgeving, blijkt uit ons eigen onderzoek. Dat is ruim een kwart van Nederland.

De JA-sticker lijkt in veel gemeenten een blijvertje te zijn. Momenteel is deze sticker in 922 postcodegebieden verdeeld over 58 gemeenten gemeengoed geworden. Toch omarmd niet elke provincie dit opt-in beleid voor ongeadresseerd reclamedrukwerk (folders). Zo vind je de JA-sticker op dit moment niet in de provincies Zeeland en Limburg. De gemeente Groningen voert met ingang van 20 oktober de JA-sticker in als tot op heden de enige gemeente van de provincie Groningen. Ook zijn er al heel wat gemeenten die hebben laten weten definitief niet over te gaan tot invoering van de ja-sticker.

Huishoudens die onder JA-sticker regeling vallen
Onderstaand overzicht toont de aantallen huishoudens per provincie die onder de ja-sticker regelgeving vallen. Let op, dit zijn dus niet de geplakte stickers.

Gelderland 143.616
Zuid-Holland 803.326
Noord-Brabant 176.790
Utrecht 194.893
Noord-Holland 560.444
Drenthe 38.244
Overijssel 207.015
Flevoland 14.083
Friesland 56.668
Groningen 68.580

Kwart kiest voor opt-in
Het algemene beeld is dat gemiddeld 25% van de huishoudens in een gemeente waar het ja-sticker beleid actief is kiest voor de JA-sticker op de brievenbus. Deze huishoudens willen dus graag ongeadresseerd reclamedrukwerk (folders) en huis-en-huisbladen ontvangen. De cijfers laten zien dat in gebieden waar geen JA-sticker regelgeving geldt, bij ongeveer 75% van de huishoudens huis-aan-huis bezorgd kan worden. Met andere woorden, in die gebieden heeft een kwart van de huishoudens een ja/nee of nee/nee sticker. Met de JA-sticker regelgeving daalt het bereik voor huis-aan-huisverspreiding dus met ongeveer 2/3. Overigens is dat gemiddelde zeker niet representatief voor alle gemeenten met het JA-sticker beleid. In de gemeente Rijssen, waar ook JA-sticker regelgeving van toepassing is, heeft meer dan 50% van de huishoudens de JA-sticker geplakt.

Huishoudens die bewust folders ontvangen
Is dit slecht nieuws voor bedrijven die willen verspreiden? Niet perse! Je bereikt met deze stickers namelijk precies die huishoudens, die de folders graag lezen. Deze huishoudens geven bewust aan dat ze folders willen ontvangen. Dat vermindert de kans aanzienlijk dat folders ongezien worden weggegooid.

Gericht verspreiden
Daarnaast bestaat de mogelijkheid om geadresseerd drukwerk te verspreiden en daarmee exact de huishoudens te bereiken die de ondernemer wenst. Verspreiden.com biedt daarvoor een slim platform. Dat is een oplossing die uiteindelijk ook veel ‘groener’ is dan huis-aan-huisverspreiding. Immers je drukt alleen folders voor jouw specifieke doelgroep. De boodschap van deze vorm van reclame zal ook veel meer mensen aanspreken. Daarnaast is een bijkomend voordeel dat door het gebruik van data de reclamedruk op de samenleving flink afneemt. Folders van de hovenier kom je dan niet meer tegen in een appartementencomplex. Het gebruik van data in combinatie met geadresseerde verspreiding zorgt uiteindelijk voor nog minder verspilling van papier dan huis-aan-huisverspreiding in combinatie met de JA-sticker. Wij verwachten dan ook dat deze mogelijkheid in de toekomst steeds vaker gebruikt zal worden door ondernemers.

Huis-aan-huisverspreiding bestellen Direct Mail bestellen
Naar overzicht

Over de auteur

Verspreiden.com


De redactie van Verspreiden.com brengt je op de hoogte van het laatste nieuws in Nederland en België over huis-aan-huisverspreiding, direct-mail en drukwerk.
Meer over Verspreiden.com