29 juni 2016

Spreek je doelgroep aan

In een tijd waarin iedereen voortdurend en op tal van manieren bestookt wordt met informatie, is het belangrijk om in je folders rekening te houden met je doelgroep. Doelgroepgericht schrijven noemen we dat. Veel schrijvers hebben de neiging om maar gewoon te beginnen. Een vreemde keuze. Stel dat je in ‘het echte leven’ zo maar een gesprek start, zonder rekening te houden met je gesprekspartner? Dat werkt dus niet. En dat werkt dus ook niet in folders of direct mail. Daarom hierbij vijf tips om effectief doelgroepgericht te schrijven.

1. Start met waarom
Het verhaal van Simon Sinek is interessant. Hij spreekt over de ‘gouden cirkel’ en maakt duidelijk dat veel organisaties wel kunnen vertellen wat ze doen, maar vergeten te vertellen waarom ze dat doen. En juist dat laatste wekt vertrouwen.

2. Ken de ander
Zorg dat je weet wie je doelgroep vormt. Wie probeer je te bereiken. Welke klanten wil je trekken? Beschrijf één of meer ijkpersonen en schrijf vervolgens een tekst specifiek gericht op deze personen. Alsof ze als het ware voor je staan. Deze methode helpt om gericht te schrijven.

3. Spreek de taal van je doelgroep
Kies daarvoor het juiste taalniveau in je folder of direct mail. De Belastingdienst schrijft bijvoorbeeld op B1-niveau. Taalniveau B1 kan bijna iedereen begrijpen (zo’n 95% van de bevolking). Ook mensen die geen hoge opleiding hebben gehad en voor hun werk nooit hoeven te lezen. Gebruik daarnaast de juiste aanspreektoon voor je doelgroep. En hanteer die consequent.

4. Spreek je doelgroep aan
Weet wat je doelgroep zoekt en spreek ze daar op aan. Ga niet uitsluitend uit van jij wilt vertellen in je folder.

5. Weet waar je doelgroep is
Sommige doelgroepen gaan vanzelf naar je op zoek. Heb je een paspoort nodig? Dan ga je automatisch naar de gemeente. Met een nieuwe tuinset of een nieuwe auto is dat iets anders. Klanten hebben dan volop keuze. Om deze doelgroep te bereiken, moet je weten waar je ze kunt bereiken. Met huis aan huis folders of direct mail bijvoorbeeld. Kies je medium met zorg. Wij adviseren je graag.

Meer weten over folders of direct mail?

Wil je weten hoe je een doelgroepgerichte folder of direct mail kunt samenstellen en verspreiden? Laat het ons weten! Wij vertellen je er graag alles over. Je kunt ons bereiken via Verspreiden.com op 0113 70 02 02 of stuur je vraag naar support@trainews.nl.

Huis-aan-huisverspreiding bestellen Direct Mail bestellen
Naar overzicht

Over de auteur

Verspreiden.com


De redactie van Verspreiden.com brengt je op de hoogte van het laatste nieuws in Nederland en België over huis-aan-huisverspreiding, direct-mail en drukwerk.
Meer over Verspreiden.com