13 juni 2016

Slim prijzen in je folder

Vaak worden folders verspreid met daarin aantrekkelijke aanbiedingen en folder kortingen. Het verspreiden van folders heeft nog meer effect als je slim nadenkt over de prijzen die je hanteert. In winkels zie je het veel: prijzen die eindigen op 95 of 99 cent. Een broek voor €19,95, een koffiezetapparaat voor €99,99 of een tandenborstel voor €39,95. Valt het je op? Alle prijzen klinken voordelig. Dat komt omdat de prijs eindigt op 95 of 99 cent.

Natuurlijk kan dit effect zowel positief als negatief, uitpakken. Onbewust trekken we conclusies op basis van de genoemde prijs. Ook de prijs in je folder.

Aandacht voor het eerste getal

Een product dat €19,99 lijkt veel goedkoper dan wanneer er op het prijskaartje €20,- staat. Dat is gek, want natuurlijk kan iedereen bedenken dat het verschil maar 1 cent is. Bovendien wéten we allemaal dat dit een veel gebruikte marketingtruc is. Maar wat je misschien niet weet, is dat dit effect niet wordt veroorzaakt doordat de prijs eindigt op 95 of 99 cent. Het draait hier niet om de laatste getallen maar om het eerste getal. Juist daardoor denken we dat het hier om een koopje gaat!
Bij een product van € 20,- is het eerste getal een 2. Dit is je ankerpunt. Dit bepaalt je eerste indruk van de prijs. Als je het product 1 cent voordeliger maakt en dus aanbiedt voor € 19,99, is het eerste getal een 1. Dit is gevoelsmatig een stuk voordeliger.

Koopje of kwaliteit

Retailers verkopen meer als de prijzen eindigen op 95 of 99 cent. Maar wat we al eerder zeiden, deze prijsstrategie heeft ook een nadelige kant. De prijs speelt namelijk ook mee in onze beleving van kwaliteit. Als de prijs eindigt op 95 cent, hebben we het gevoel dat het gaat om een koopje, maar dat de kwaliteit twijfelachtig is. Uit onderzoek blijkt namelijk dat consumenten een lagere productkwaliteit verwachten als een prijs eindigt op 95 of 99 cent.

Prijs bewust

Logisch dus dat je als retailer je prijzen zorgvuldig moet vaststellen. Hou je geen rekening met bovenstaande, dan kun je er met je prijs behoorlijk naast zitten. Wil je een product een kwaliteitsuitstraling geven, laat de prijs dan niet eindigen op 95 of 99 cent. Ook bij diensten, luxe producten en aankopen die consumenten als risicovol ervaren is het onverstandig om de prijs te laten eindigen op 95 of 99 cent.

Huis-aan-huisverspreiding bestellen Direct Mail bestellen
Naar overzicht

Over de auteur

Verspreiden.com


De redactie van Verspreiden.com brengt je op de hoogte van het laatste nieuws in Nederland en België over huis-aan-huisverspreiding, direct-mail en drukwerk.
Meer over Verspreiden.com