Schrijven zodat iedereen je begrijpt

Bestel snel en eenvoudig je
drukwerk en verspreiding

8 november 2022

Schrijven zodat iedereen je begrijpt

Het tijdschrift Libelle haalde het nieuws vanwege de speciale editie voor laaggeletterden. Een mooie actie. Zéker als je weet dat in Nederland zo’n 2,5 miljoen mensen moeite hebben met lezen, schrijven en rekenen. Als je zelf een folder of flyer maakt, is het altijd belangrijk om je doelgroep in het oog te houden. Hoe staat het met het gemiddelde taalniveau van jouw doelgroep?

Taalniveau B1 staat voor eenvoudig Nederlands. De overgrote meerderheid van de bevolking begrijpt teksten op taalniveau B1. Ook mensen die geen (hoge) opleiding hebben gehad. Een tekst op B1-niveau bestaat uit makkelijke woorden die bijna iedereen gebruikt. Goed om over na te denken, want waarom zou je iets moeilijk maken als het ook makkelijk kan?

Teksten hertalen

Libelle maakte de speciale editie in samenwerking met Stichting Lezen en Schrijven. Kenmerkend voor het tijdschrift is het laagdrempelige woordgebruik, de korte zinnen en de strakkere vormgeving. Bijzonder is dat nadrukkelijk is ingezet op het schrijven van tekst op taalniveau B1. Want hoewel dergelijke teksten makkelijk te lezen zijn, vergt het iets van redacteuren om teksten te ‘hertalen’ naar B1-niveau.

Begrijpelijke folder of flyer maken

Wil je zelf een folder of flyer? Zorg dan dat je kiest voor tekst en vormgeving die aansluit bij je doelgroep. Wij zijn je daarbij graag van dienst! Neem vandaag nog contact op met Verspreiden.com op, telefoon: 0113 70 02 02 of stuur je vraag naar support@trainews.nl.

× Waarmee kan ik je helpen?