7 maart 2024

Post heeft nieuwe vormgevingsvoorwaarden

De vormgevingsvoorwaarden voor post zijn aan het begin van 2024 vernieuwd. Het is belangrijk dat je daarvan op de hoogte bent als je regelmatig post verstuurt. Met de juiste vormgeving kunnen we jouw direct mail efficiënt verspreiden. De nieuwe vormgevingsvoorwaarden gelden voor alle post die door de brievenbus past.

Enkele belangrijke vormgevingsvoorwaarden zijn onder andere het formaat en de manier waarop het poststuk is opgemaakt. Zo mag een poststuk bijvoorbeeld niet te groot of te zwaar zijn en moet het adres duidelijk leesbaar zijn. We delen enkele tips.

 1. Laat de indexzone vrij op het poststuk
  De sorteermachines kunnen alleen post verwerken die voorzien is van een indexzone. Dit is het gedeelte waar de machines informatie op printen, die nodig is om de post goed te kunnen sorteren en bezorgen. Daarvoor is het is noodzakelijk om een vlak van 20 mm bij 140 mm leeg te laten, of het nu om een staande of liggende indeling gaat. Naast de kleur wit zijn pasteltinten ook mogelijk. Binnen dit vlak worden de sorteercodes geprint.
 2. Vermeld het retouradres op de adreszijde op één regel
  Voor bijna alle poststukken, behalve voor het brievenbuspakje, geldt dat je het afzenderadres op één regel moet vermelden. Doe je dat niet, dan bestaat de kans dat je poststuk op het afzendadres wordt gesorteerd. Dan ontvang je dus zelf de post, in plaats van je klant. Dat is zonde van de moeite en het geld!
 3. Ontwerp de selfmailer op de juiste manier
  Selfmailers zijn gesloten of gevouwen poststukken zonder envelop of verpakking. Je verzendt deze post zonder folie, envelop of banderol. En je sluit hem af met lijmpuntjes, streeplijm, een sluitzegel of scheurperforaties.
 4. Oog voor duurzaamheid
  Post wordt steeds duurzamer. Zo wordt steeds meer post in een (doorschijnende) paperwrap verstuurd. Om die goed te kunnen verwerken, gelden ook speciale vormgevingsvoorwaarden.

 

Huis-aan-huisverspreiding bestellen Direct Mail bestellen
Naar overzicht

Over de auteur

Verspreiden.com


De redactie van Verspreiden.com brengt je op de hoogte van het laatste nieuws in Nederland en België over huis-aan-huisverspreiding, direct-mail en drukwerk.
Meer over Verspreiden.com