Om papierverspilling tegen te gaan kiezen steeds meer gemeenten voor de invoering van de Ja-sticker. Met zo’n sticker geven huishoudens actief aan dat ze folders in de brievenbus willen ontvangen. De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) wijst op het belang van huis-aan-huiskranten als belangrijke vorm van nieuwsverspreiding. Het is in de ogen van deze journalisten vereniging niet goed om de huis-aan-huiskrant gelijk te stellen aan een reclamefolder. Zij pleit ervoor om de meerwaarde van de huis-aan-huiskranten te erkennen en deze kranten buiten schot te laten in de discussie over folderdrukwerk.
In de ogen van de NVJ ontstaat een probleem als er in gemeenteraden gediscussieerd wordt over de vraag wat een reclamefolder is. In de gemeente Utrecht bijvoorbeeld wordt de huis-aan-huis krant hier ook toe gerekend. Reden? Er staan meer advertentiepagina’s in dan redactiepagina’s. De NVJ wijst erop dat de huis-aan-huiskrant misschien wel de oudste wijze van nieuwsverspreiding is. Het is een voor de lezer gratis krant met hyperlokaal nieuws. De vele advertenties zijn nodig om de krant te kunnen maken en verspreiden.
De h-a-h krant heeft een verbindende functie
De huis-aan-huiskrant is volgens de journalistenvereniging belangrijk omdat de krant de lezer informeert over zijn of haar omgeving. De wijk, de buurt en de gemeente komen in de redactionele artikelen allemaal aan bod. Die verbindende en informerende functie mag niet verloren gaan, vindt de NVJ. Daarom doet ze een oproep: erken de meerwaarde van de huis-aan-huiskranten en laat deze kranten buiten schot in de discussie over folderdrukwerk. Het is een belangrijk journalistiek product waar veel mensen veel plezier aan beleven en hun informatie uit halen.