7 mei 2024

Nee is nee voor ongeadresseerde reclame

Wie geen ongeadresseerd reclamedrukwerk wilt ontvangen, kan dit aangeven met een sticker op de brievenbus. Sinds vorig jaar biedt Spotta, de bezorgorganisatie van brievenbusreclame, ook de mogelijkheid om online aan te geven of je het folderpakket wel of juist niet wenst te ontvangen. Helaas blijkt dit systeem nog niet feilloos te werken. Zo kan het gebeuren dat huishoudens toch een folderpakket ontvangen, terwijl ze hebben kenbaar gemaakt dit niet langer te willen.

Spotta is de bezorgorganisatie die in heel Nederland huis aan huis folderpakketten bezorgt. Medio 2023 introduceerde het bedrijf de website www.inmijnbus.nl. Daar kun je aangeven of je wel of niet het folderpakket in je brievenbus wenst te ontvangen. Het is bovendien mogelijk om zelf de inhoud van het folderpakket te bepalen. Ook kun je via deze website de bezorging van het folderpakket tijdelijk stop zetten. Spotta streeft ernaar dat vanaf juni 2024 heel Nederland met dit systeem is werkt. Op de website kun je zien wanneer jouw gemeente de overstap maakt.

Verwarring en fouten
Zodra jouw wijk overstapt op het  online registratiesysteem, zijn de brievenbusstickers niet meer van toepassing op de folderpakketten van Spotta. Echter, de stickers gelden nog wél voor alle andere reclamefolders en huis-aan-huiskranten. We signaleren nu dat deze onduidelijkheid her en der tot verwarring leidt. Het BNNVARA besteedde onlangs aandacht aan dit onderwerp. Meerdere mensen hebben deze omroep laten weten dat ze ongewild folders in de bus kregen met daarbij de melding dat hun adres op ‘JA’ staat voor het ontvangen van het folderpakket van Spotta. En dat terwijl zij in werkelijkheid juist géén folders willen ontvangen. Volgens Spotta betreft dit menselijke fouten.

Stopzetten
Voor de meeste reclame is een NEE-NEE-sticker of een NEE-JA-sticker voldoende om geen folders in de bus te krijgen. Die kun je aanvragen bij je gemeente of online bestellen. In sommige gemeenten is het niet meer nodig om zo’n sticker op de brievenbus te hebben. Daar ontvang je alleen folders als je een JA-sticker hebt. In het geval van de reclame van Spotta is het nodig om je via inMijnBus af te melden. Wil je dat niet of krijg je onbedoeld folders van Spotta? Dan kun je ook een mail sturen of bellen met Spotta om de folderbezorging te stoppen.

Huis-aan-huisverspreiding bestellen Direct Mail bestellen
Naar overzicht

Over de auteur

Verspreiden.com


De redactie van Verspreiden.com brengt je op de hoogte van het laatste nieuws in Nederland en België over huis-aan-huisverspreiding, direct-mail en drukwerk.
Meer over Verspreiden.com