Meer verkopen? Denk eens aan een papieren catalogus

Snel en eenvoudig jouw flyers, folders of drukwerk laten verspreiden

13 juni 2019

Meer verkopen? Denk eens aan een papieren catalogus

De catalogus is misschien wel één van de oudste marketingvormen. Toch is het medium onverminderd populair. Veel consumenten doen namelijk aankopen nadat ze de papieren catalogus hebben doorgebladerd. In het proces van aandacht verkrijgen, interesse wekken en besluitvorming is de catalogus een sterk medium. Hét schoolvoorbeeld van een succesvolle catalogus is die van Ikea, gewoon op papier, maar wel gecombineerd met een app.

Ooit vielen haast wekelijks vuistdikke catalogi van grote postorderbedrijven op de deurmat. Nu beperken veel bedrijven zich tot een dunne brochure. Wie wil weten wat de postorderaars verder te bieden hebben, gaat naar de webshop. De gedrukte catalogus is daarmee nog altijd waardevol. De Ikea Gids is ‘wereldberoemd’ en kledingketen H&M bijvoorbeeld kiest al jaren voor een gedrukte catalogus. Ook in de business-to-businessmarkt is de catalogus populair, bijvoorbeeld bij Manutan en Viking.

3 tips om de catalogus goed in te zetten.

  1. Denk omni-channel

De kracht van een catalogus: het biedt de lezer de mogelijkheid de producten op z’n gemak te bekijken. Al bladerend maken potentiële klanten een eerste selectie. Daarna gaan ze naar de winkel of kijken en bestellen ze online. Het vervangt de andere kanalen dus niet, maar versterkt ze.

  1. Werk multimediaal

De catalogus hoeft niet alléén op papier te verschijnen. Presenteer de inhoud van de catalogus op diverse manieren. Zo kun je een pdf van de catalogus naar Issuu.com uploaden om een eenvoudig e-book te maken. Ikea heeft bijvoorbeeld een app waarmee je op je telefoon of tablet door de catalogus kunt bladeren. Online is deze verrijkt met filmpjes en fotogaleries.

  1. Stimuleer interactie

Hoe ouderwets een papieren catalogus misschien ook lijkt, je kunt allerlei mogelijkheden tot interactie inbouwen. De eenvoudigste mogelijkheid is natuurlijk een link om mensen te lokken naar je winkel of (mobiele) site. QR-codes zijn geschikt om te verwijzen naar een productpagina. Te ingewikkeld? Neem dan op z’n minst wat kortingsbonnen op om de respons op je catalogus te meten.


Catalogi verspreiden

Wil je meer informatie over verspreiding van een catalogus? Daar kunnen we je alles over vertellen. Neem contact op met Verspreiden.com op telefoon: 0113 70 02 02 of stuur je vraag naar support@trainews.nl.