Maakt de catalogus een comeback?

Snel en eenvoudig jouw flyers, folders of drukwerk laten verspreiden

25 februari 2020

Maakt de catalogus een comeback?

De papieren catalogus is in de VS sinds vijf jaar bezig een comeback te maken. Dit ondanks de opkomst van e-mail en social media. Uit onderzoek blijkt dat dit terecht is. De Colorado State University nam de proef op de som om de effectiviteit van catalogi aan te tonen.

Grote Amerikaanse winkelketens, reisorganisaties en zelfs webwinkels als Wayfair en Amazon versturen sinds enkele jaren papieren catalogi. Rechtvaardigt de effectiviteit van het vaak al afgeschreven medium inderdaad de hernieuwde inzet ervan? Jonathan Z. Zhang, verbonden aan de marketing faculteit van Colorado State University ging op zoek naar bewijs en organiseerde een grootschalig experiment in samenwerking met een webwinkel die gespecialiseerd is in luxe horloges en sieraden. Hij beschreef de resultaten in een artikel voor Harvard Business Review.

Experiment met papieren catalogus

Met het oog op het experiment introduceerde dit webshopbedrijf een tweemaandelijkse catalogus, in een stijl en afwerking die aansluit bij de webshop zelf; professioneel beeldmateriaal en hoogwaardige drukkwaliteit. Voor het experiment werd willekeurig 30% van het klantenbestand geselecteerd. Van deze klanten ontving 5% zes maanden lang geen e-mail of catalogus, terwijl 55% een wekelijkse marketing e-mail kreeg, en 40% ontving zowel de wekelijkse e-mail als de tweemaandelijkse catalogus. De inhoud van de e-mail en de catalogus kwam, zowel in beeld als tekst, voor 90% overeen. Vervolgens werden de resultaten in kaart gebracht.

Catalogus realiseert meer verkopen

Circa 90% van de klanten die een catalogus ontving, bladerde deze door en bewaarde de gids gemiddeld zeven dagen. De e-mail daarentegen werd maar door 26% geopend. In vergelijking met de ‘alleen e-mail’-groep blijkt de ‘e-mail + catalogus’-groep 27% meer aanvragen te doen en 15% meer aan verkopen op te leveren. Ten opzichte van de controlegroep – die geen e-mail of catalogus ontving – liggen de verkoopresultaten bij de ‘e-mail + catalogus’-groep zelfs 49% hoger (de ‘alleen e-mail’ groep kocht 28% meer dan de controlegroep).

Catalogus maken en versturen

Bij Verspreiden.com zijn we thuis in drukwerk en het verspreiden ervan. Of dit nu een flyer, folder of complete catalogus is. Een keer rond de tafel zitten en de mogelijkheden bespreken? Bel vandaag nog naar Verspreiden.com, telefoon: 0113 70 02 12 of stuur je vraag naar support@verspreiden.com. 

Bron