14 augustus 2018

Koppel een persona aan je folder

Met een succesvolle folder verkoop je meer. Dat is belangrijk. Immers, je kunt je marketingbudget maar één keer uitgeven en je wilt dit natuurlijk met een zo effectief mogelijke folder doen. Het is daarom noodzakelijk om je doelgroep goed af te bakenen. Vervolgens kun je daarop je marketingstrategie afstemmen.

Een persona (of ijkpersoon) is een zeer gedetailleerde omschrijving van een gebruiker van jouw product of dienst. Met behulp van persona’s creëer je ‘echte’ mensen in plaats van algemene doelgroepen, die in de praktijk lastig te targeten zijn. Het schrijven van een persona zorgt voor diepgaande kennis van je doelgroep. Voor sommige bedrijven is het eenvoudig om een persona te maken omdat zij zelf de doelgroep zijn. Als je zelf het probleem ervaart dat je met jouw product of dienst oplost, is het makkelijker je in de doelgroep te verplaatsen. Maar wat als je als je met je bedrijf een probleem oplost dat je zelf niet hebt? Het schrijven van een persona helpt je naar je eigen diensten of producten te kijken vanuit de ogen van je klant.

Creëer een persona in 4 stappen

Om een persona te maken, kun je de volgende 4 stappen doorlopen.

1. Online deskresearch

Voor het maken van je persona kun je veel informatie online vinden. Gebruik informatie uit Google Analytics zoals geslacht en leeftijd van je websitebezoekers.Als je doelgroep uit een bepaalde stad of provincie komt, kun je bijvoorbeeld Wikipedia gebruiken om meer te leren over deze locatie.

Bekijk ook hoe er over je product of dienst wordt gesproken op social media.

2. Fieldresearch bij bestaande klanten

Gebruik informatie die je hebt van bestaande klanten. Denk daarbij ruimer dan de informatie die je al hebt in jecrm-systeem. Stel jezelf bijvoorbeeld de volgende vragen:

  • Wat speelt er momenteel bij ze?
  • Welke problemen los je voor ze op?
  • Waarom hebben ze voor jou gekozen?

Bezoek je klant om te kijken hoe zijn werkomgeving eruitziet. Zo creëer je een realistisch beeld van je klant waarmee je de persona nog gedetailleerder kunt omschrijven.

3. Analyseer de gegevens

Je hebt nu een behoorlijke hoeveelheid gegevens verzameld. Vat deze informatie samen met behulp van je online onderzoek en fieldonderzoek.

4. Creëer de persona

Je hebt gedegen onderzoek gedaan en je hebt alle informatie geanalyseerd. Nu is het tijd om de persona te gaan uitwerken.

Sommige bedrijven maken posters van de persona’s en hangen deze prominent op. Op deze manier is iedereen op de hoogte voor wie ze eigenlijk bezig zijn.

Folders maken

is je persona gereed en weet je voor wie je een folder maakt? Wij zijn je graag van dienst! Je kunt ons bereiken via Verspreiden.com op 0113 700 202 of stuur je vraag naar support@trainews.nl.

 

Huis-aan-huisverspreiding bestellen Direct Mail bestellen
Naar overzicht

Over de auteur

Verspreiden.com


De redactie van Verspreiden.com brengt je op de hoogte van het laatste nieuws in Nederland en België over huis-aan-huisverspreiding, direct-mail en drukwerk.
Meer over Verspreiden.com