29 januari 2018

Kleurgebruik in je folder

Het kleurgebruik is van groot belang bij een folder. De achtergrond- en tekstkleur bepalen de leesbaarheid. Ook kun je door middel van de folderkleur een bepaalde doelgroep aantrekken en aansporen tot lezen. Bij het ondernemen van actie en de doelgroep jongeren is bijvoorbeeld een felle kleur zeer aantrekkelijk. Een beursfolder met informatieve tekst kan beter neutraal zijn van kleur.

Kleur is emotie. We zijn er in ons dagelijks leven misschien niet bewust mee bezig, maar onbewust worden onze zintuigen geprikkeld door kleur. Elke kleur roept een eigen emotie op. Rood en geel bijvoorbeeld vallen erg op, terwijl blauw en groen over het algemeen meer rustgevende kleuren zijn. Feit is ook dat kleuren elkaar kunnen versterken. Zo versterkt groen de intensiteit van de kleur rood. Kijk maar eens bij de slager in de vitrine. De groene blaadjes sla zorgen ervoor dat het vlees er beter uitziet.

Fullcolour

Nagenoeg alle folders worden tegenwoordig fullcolour gedrukt. Andere alternatieven zijn het drukken met een steunkleur. Een voorbeeld daarvan is Media Markt, die haar folder uitvoert in zwart/wit met hun rode huisstijl-kleur als steunkleur. Deze ‘sobere’ kleurkeuze ondersteunt hun imago als prijsvechter.

Denk aan je doelgroep

De kleurencombinatie zwart, wit en god/zilver in je folder straalt luxe uit. Maar het kan je doelgroep ook laten denken dat je product of dienst heel duur is. Dus afhankelijk van je doelgroep is deze combinatie wel of niet verstandig. Ook is het verstandig om naar de juiste doelgroep te kijken! In de communicatie van kinderdagverblijven zie je bijvoorbeeld nog al eens een bonte regenboog aan kleuren. Leuk voor de kinderen, maar je gaat hiermee voorbij aan de echte doelgroep: de ouders. En die spreek je vaak op een andere manier aan.

Meer weten over kleurgebruik in je folder?

Neem contact op met Verspreiden.com op, telefoon: 0113 70 02 02 of stuur je vraag naar support@trainews.nl.

Huis-aan-huisverspreiding bestellen Direct Mail bestellen
Naar overzicht

Over de auteur

Verspreiden.com


De redactie van Verspreiden.com brengt je op de hoogte van het laatste nieuws in Nederland en België over huis-aan-huisverspreiding, direct-mail en drukwerk.
Meer over Verspreiden.com