3 mei 2016

Juiste fotoformaat voor je folder

Wie een folder met foto’s maakt, loopt al snel tegen het woord ‘resolutie’ aan. De resolutie van de foto bepaalt of een foto goed wordt weergegeven in je folder. Met de term resolutie wordt de kwaliteit en scherpte van een beeld uitgedrukt. Resolutie geeft de dichtheid van het aantal beeldpunten (pixels) aan. Hoe hoger de resolutie hoe meer beeldpunten er zijn en hoe scherper de afbeelding is.


‘Blokkerig’ beeld

Een foto met een te lage resolutie is ‘blokkerig’. De juiste resolutie hangt af van:

  • het medium waarin de foto geplaatst wordt, bijvoorbeeld op je website, in de krant of in een folder
  • het te plaatsen formaat van de foto in pixels of centimeters (breedte x hoogte)

Over het algemeen geldt dat je de foto in de hoogste resolutie aan kunt leveren, dus het beeld dat uit je camera komt, zonder te verkleinen. Is de foto dan te groot om te versturen? Geen nood, kies dan voor www.wetransfer.com om het bestand gratis te versturen.

Resolutie voor een folder

Het is allemaal best verwarrend. Het aantal dpi zegt namelijk niets over de kwaliteit of grootte van een foto. De ene foto met een resolutie van 72 dpi zou bijvoorbeeld uitstekend kunnen worden gebruikt voor een folder, terwijl de andere foto van 300 dpi zelfs te weinig kwaliteit heeft om te gebruiken op een website. Waar het om gaat zijn de pixels waaruit een digitale foto is opgebouwd/**/ blokjes informatie met een kleur en een helderheid. Hoe meer van deze blokjes, hoe meer detail er te zien is. Voor drukwerk is een hoog detailniveau nodig. Een foto wordt afgedrukt met een dichtheid van 300 dots per inch. Dat betekent dat op één inch 300 pixels uit een foto geplaatst kunnen worden. Heb je bijvoorbeeld een foto van 1400 pixels breed, dan kan deze foto niet groter in de folder worden afgedrukt dan ongeveer 12 centimeter breed.

Rekenen voor drukwerk

De rekensom: 1400/300 = 4,66 inch. En naar centimeters: 4,66 x 2,54 = 11,84 cm.

Andersom: wil je in je folder een digitale foto van 15 centimeter breedte, dan moet de foto minimaal circa 1800 pixels breed zijn.

  • 500 pixels breed: 4 cm breed in folder
  • 1000 pixels breed: 8 cm breed in folder
  • 1500 pixels breed: 12 cm breed in folder
  • 2000 pixels breed: 16 cm breed in folder
  • 2500 pixels breed: 20 cm breed in folder


Meer weten over folders of folderverspreiding?

Daar kunnen we je alles over vertellen. Neem contact op met Verspreiden.com op 0113 700 202 of stuur je vraag naar support@trainews.nl.

Huis-aan-huisverspreiding bestellen Direct Mail bestellen
Naar overzicht

Over de auteur

Verspreiden.com


De redactie van Verspreiden.com brengt je op de hoogte van het laatste nieuws in Nederland en België over huis-aan-huisverspreiding, direct-mail en drukwerk.
Meer over Verspreiden.com