12 maart 2019

Hou rekening met de klantreis

De klantreis of customer journey is de weg die een klant aflegt wanneer hij of zij een product gaat kopen. Dat begint bij de oriëntatie en loopt door tot (ver) na de aankoop. Het is belangrijk om inzicht te hebben in deze klantreis. Als je weet welke fases jouw klanten doorlopen, kun je daar in je communicatie op inspelen.

Als je zorgt dat je in iedere fase van de customer journey op de juiste manier aanwezig bent, zullen consumenten eerder voor jouw product kiezen. Daarnaast is het belangrijk om te weten welke fases uit de klantreis belangrijk zijn voor jouw product of dienst, zodat je daar je strategie op kunt aanpassen.

5 stappen in de klantreis

  • Oriëntatie: De eerste stap is dat iemand zich gaat oriënteren: er worden verschillende aanbieders met elkaar vergeleken. In deze fase draait daarom voornamelijk om de naamsbekendheid van je bedrijf.
  • Afweging: In de volgende stap maakt de potentiële klant een afweging tussen een aantal aanbieders. Hier is het belangrijk dat je je doelgroep prikkelt om jouw product te kopen.
  •  Aankoop: Nu zet de klant de stap richting aankoop.Het isbelangrijk dat je goede service biedt.
  • Gebruik: Nu product of de dienst is gekocht, gaat je klant deze gebruiken. Je klant kan misschien wel wat hulp gebruiken bij zijn nieuwe product. Zorg bijvoorbeeld voor een handige persoonlijke folder met tips voor het gebruik.
  • Evaluatie: De laatste stap is de evaluatie van de aankoop. Klanten gaan na wat ze van de aankoop vonden en of ze je aanbevelen. Dit is de fase waarin je van een klant een loyale klant kan maken.

Steeds andere reis

De klantreis is niet voor ieder product of iedere dienst hetzelfde. Bij low involvement producten gaat de customer journey bijvoorbeeld erg snel. Dit zijn producten waar je niet veel over nadenkt, zoals wc-papier of shampoo. Voor high involvement producten zoals een auto of een vakantie zijn de stappen van de customer journey belangrijk. Bij dit soort producten brengen klanten vaak meer tijd door in de oriëntatie- en afweging fases. Dit herken je zelf vast ook wel, het kan wel een aantal weken duren voordat je weet welke vakantie je wil boeken.

Meer informatie?

Heb je advies nodig? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag op weg. Neem contact op met Verspreiden.com op 0113 70 02 02 of mail je vraag naar support@trainews.nl.

Huis-aan-huisverspreiding bestellen Direct Mail bestellen
Naar overzicht

Over de auteur

Verspreiden.com


De redactie van Verspreiden.com brengt je op de hoogte van het laatste nieuws in Nederland en België over huis-aan-huisverspreiding, direct-mail en drukwerk.
Meer over Verspreiden.com