29 januari 2024

Het postfilter: hoe werkt dat eigenlijk?

Wie ongevraagd geadresseerde post verstuurt, is wettelijk verplicht om het register van Postfilter te raadplegen. Daar kunnen consumenten namelijk aangeven welke post ze niet willen ontvangen. Het voordeel hiervan werkt naar twee kanten. Consumenten krijgen op deze manier geen reclamepost meer die ze niet willen. En bedrijven en organisaties sturen alleen nog post aan mensen die daaraan behoefte hebben. Zo maakt Postfilter direct mail campagnes een stuk effectiever.

Ruim 60% van de particuliere consumenten ontvangt graag post. De andere 40% niet. Onnodig dus om deze laatste groep te bestoken met post. Door je, met je direct mail, te richten op de mensen die wél graag post ontvangen, maak je je brievenbuscampagne effectief en houd je je verzendbestand actueel.

Post werkt!
Post op de deurmat valt extra op in een wereld die steeds digitaler wordt. Daar komt bij dat commerciële post nog steeds erg geliefd is. Dat blijkt uit onderzoek van MetrixLab, waarbij bijna de helft van de mensen (48%) aangeeft direct mail positief te waarderen. Extra interessant is dat ontvangers ook echt iets doen met de post in hun brievenbus. Zo is de gemiddelde leestijd van een direct mail ruim 2 minuten (MetrixLab). De hoge attentiewaarde maakt van post een interessant marketingmiddel voor zowel bedrijven en maatschappelijke organisaties.

Meer relevantie, minder verspilling
Postfilter geeft mensen grip op hun brievenbus. Zo hebben momenteel 330.000 huishoudens aangegeven, dat ze geen ongevraagde, geadresseerde reclamepost willen ontvangen. Ze kunnen daarbij ook specifiek aangeven of ze van bepaalde sectoren al dan geen post willen krijgen. Het voordeel hiervan is dat daarmee de relevantie en effectiviteit van direct mail wordt verhoogd. En – misschien nóg belangrijker –Postfilter is ook goed voor het milieu: minder ongewenste post zorgt voor minder verspilling en minder uitstoot door allerhande vervoersbewegingen.

Schoon en up to date
Wie ongevraagde geadresseerde reclamepost verstuurt, dient dus eerst Postfilter (en het bijbehorende Nationaal Overledenenregister) te gebruiken. Dat is vastgelegd in de Code voor het gebruik van Postfilter, die onderdeel is van de Nederlandse Reclame Code. Om Postfilter te gebruiken, hebben bedrijven en organisatie een zakelijk account nodig. Via dat account kunnen ze vervolgens de meest recente bestanden downloaden of een automatische bestandsuitwisseling opzetten. Zo kunnen bedrijven en organisaties hun verzendbestanden eenvoudig opschonen en up-to-date houden.

Verplichte postfilter melding
Sinds 2021 is het wettelijk verplicht om op geadresseerde reclamepost te verwijzen naar Postfilter en het recht van bezwaar. Op de website van Postfilter kunnen bestanden worden gedownload om op briefpapier, kaart en/of envelop af te drukken, die verwijzen naar Postfilter en het recht van bezwaar.

Verspreiden.com en Postfilter
Verspreiden.com kan op jouw verzoek jouw adressenbestand vergelijken met de database van Postfilter en de consumenten die ingeschreven staan bij Postfilter verwijderen uit jouw adressenbestand. Zo ben je verzekerd van een correcte verzending. Als je bij ons een particulier adressenbestand aanschaft, zijn deze adressen altijd ontdubbeld met het Postfilter.

Wil je geadresseerde reclamepost inzetten? Stel dan jouw postmailing samen via onze Direct-Mail module.

Huis-aan-huisverspreiding bestellen Direct Mail bestellen
Naar overzicht

Over de auteur

Verspreiden.com


De redactie van Verspreiden.com brengt je op de hoogte van het laatste nieuws in Nederland en België over huis-aan-huisverspreiding, direct-mail en drukwerk.
Meer over Verspreiden.com