18 april 2017

Helder formuleren in je folder

In je folder, flyer of brochure is je schrijfstijl een van je belangrijkste visitekaartje. De ontvanger van je folder bepaalt aan de hand daarvan of hij jou en je product of dienst serieus neemt en vertrouwt. Is dat het geval, dan kun je hem enthousiasmeren, prikkelen en overtuigen. Denk dus als je een folder maakt aan een goede spelling, en zeker ook aan een goede, heldere formulering. We geven je graag 6 tips.


Schrijf je foldertekst bondig en draai er niet omheen

Maak bondig en helder duidelijk waarvoor je folder bedoeld is. Kom snel ter zake en schrijf natuurlijk. Een aantrekkelijke folder tekst is afwisselend geschreven.

Wissel korte en lange zinnen af

Lange zinnen zijn voor de meeste lezers niet te volgen. Daarom kun je die het beste vermijden. Knip ze op in twee zinnen. Dat is wel zo gemakkelijk. De opvatting dat je beter alleen maar korte zinnen kunt gebruiken, is ook niet juist. Korte zinnen zijn helder, maar een opeenvolging van korte zinnen komt erg staccato over. Je kunt kortere en langere zinnen het beste gewoon afwisselen. Ter indicatie: een gemiddelde zin is tussen de 10 en de 20 woorden lang.

Liever actief dan passief in je folder

De lijdende of passieve vorm maakt je tekst omslachtig en stijf. In officiële stukken en in de juridische wereld komt de lijdende vorm veel voor, maar ook daar leest het lastig. De lijdende vorm is geen taalfout en soms zelfs correct, maar kies waar het kan voor een actieve vorm.

Pas op voor de naamwoordstijl

In de naamwoordstijl wordt een werkwoord als zelfstandig naamwoord gebruikt. Ook dit is geen taalfout, maar over het algemeen is het beter het woord in de werkwoordsvorm te gebruiken. De naamwoordstijl komt veel voor in krantenkoppen en andere journalistieke teksten. Denk aan ‘Vertrouwen voorwaarde voor koop’ en ‘Indienen voorstellen uitgesteld’.
De naamwoordstijl is droog en zakelijk.

Vermijd tangconstructies

In een tangconstructie staan er andere zinsdelen tussen twee woorden die bij elkaar horen, bijvoorbeeld twee delen van een werkwoord. Hierdoor moet de lezer de interne constructie van de zin onthouden, terwijl er ondertussen allerlei andere informatie wordt toegevoegd.
Een voorbeeld:
Tangconstructie: Hij bereidt zich terdege, van maandagochtend tot zondagavond, op de marathon voor.
Beter: Hij bereidt zich terdege voor op de marathon, van maandagochtend tot zondagavond.
De tangconstructie is geen taalfout. Maar door hem te vermijden is je folder tekst een stuk prettiger leesbaar.

Wees voorzichtig met voorzetselconstructies

Voorzetselconstructies zijn uitdrukkingen als: in het kader van, met betrekking tot, door middel van, ten aanzien van en in het licht van het feit dat.
Voorzetselconstructies zijn vaak onnodig omslachtig. Ze kunnen vaak vervangen worden door eenvoudige woorden als ‘door’, ‘via’ en ‘over’.

Meer weten over folders?

Interesse in het verspreiden van een folder? Dat regelen we graag voor je! Neem contact op met Verspreiden.com op 0113 70 02 02 of mail je vraag naar support@trainews.nl.

Huis-aan-huisverspreiding bestellen Direct Mail bestellen
Naar overzicht

Over de auteur

Verspreiden.com


De redactie van Verspreiden.com brengt je op de hoogte van het laatste nieuws in Nederland en België over huis-aan-huisverspreiding, direct-mail en drukwerk.
Meer over Verspreiden.com