7 augustus 2017

Folders optimaliseren met eye tracking

Reclamefolders bevatten vaak veel informatie. Denk bijvoorbeeld aan producten, prijzen, slogans, en de naam van het bedrijf. Maar hoe weet een bedrijf nu of de producten ook daadwerkelijk gezien worden? Daarvoor kunnen bedrijven gebruikmaken van een techniek die eyetracking wordt genoemd.

Wat is eyetracking?
Bij eyetracking wordt een proefpersoon gevraagd om een stapel reclamefolders door te nemen, of om een website te bekijken. Terwijl de proefpersoon dit doet, volgt een camera zijn of haar ogen. Deze camera volgt nauwkeurig de oogbewegingen en ziet dus waar de persoon naar kijkt. Op deze manier wordt duidelijk welke delen van bijvoorbeeld de reclamefolder het meest bekeken worden en hoe lang een proefpersoon naar ieder deel kijkt. Ook wordt duidelijk welke kijkroute de persoon heeft afgelegd en wat de totale kijktijd was. Door hier inzicht in te krijgen kan bijvoorbeeld de opzet van een folder wordt aangepast. Op die manier kunnen visuele reclameboodschappen zo ingedeeld worden, dat jij als consument precies die onderdelen ziet, die het meest van belang zijn!

Folder optimaliseren
Eyetracking-onderzoek kan helpen om de vormgeving verder te optimaliseren. Hoewel dit type onderzoek het beste kan worden ingezet voor een specifieke folder, geven we hier graag enkele  algemene handvatten:

  • Eerste oogbewegingen richting de linkerbovenhoek
  • Tekst die is opgeknipt in korte stukjes wordt beter gelezen
  • Kleurgebruik heeft invloed op het kijkgedrag
  • Lijstjes (en getallen) houden de aandacht langer vast
  • Gezichten trekken de blik van de lezer
  • Streamers werken als filter voor wel of niet verder lezen
  • Hoe meer producten er op een pagina staan hoe minder fixaties een persoon heeft op de folder. Dit houdt in dat minder producten zorgen voor meer aandacht voor de folder.
  • De producten die boven de vouw van de folder staan worden vaker bekeken en het best onthouden.
  • Een witte achtergrond zorgt voor een betere zichtbaarheid van de producten en trekt meer aandacht.

Meer weten over folders?
Wil je tips en advies over het maken en verspreiden van folders? Neem contact op met Verspreiden.com op telefoon: 0113 70 02 02 of stuur je vraag naar support@trainews.nl.

Huis-aan-huisverspreiding bestellen Direct Mail bestellen
Naar overzicht

Over de auteur

Verspreiden.com


De redactie van Verspreiden.com brengt je op de hoogte van het laatste nieuws in Nederland en België over huis-aan-huisverspreiding, direct-mail en drukwerk.
Meer over Verspreiden.com