27 juli 2018

Folders met de juiste prijzen

Wie folders bekijkt, ziet vaak producten waarvan de prijs eindigt op 19, 49 of 99. Dit geldt voor folders van vrijwel alle soorten winkels. Van supermarkten en drogisterijen tot witgoed zaken en online shops. Het lijkt er dus op dat het werkt om producten op deze manier te prijzen. Maar hoe dan?

Je kunt een onderscheid maken tussen ronde en precieze getallen. Ronde getallen zijn getallen die vaak gezien worden als ‘natuurlijke eindpunten’. Deze eindpunten zijn afhankelijk van het onderwerp. Als je praat over jaren, dan zijn 10 (decennium) en 25 (kwart eeuw) ronde getallen. Heb je het over dagen hebt, dan kan 7 een rond getal zijn. In de meeste situaties zijn ronde getallen een heel getal: € 5,- is een ronde prijs voor waspoeder en € 4,99 is dan dus een precieze prijs.

Left-digit effect

Precieze getallen worden vaak gezien als kleiner dan ronde getallen van ongeveer dezelfde omvang. Zo kan € 8,99 voor een kratje bier goedkoper lijken dan € 9,-. En dat terwijl het maar 1 cent scheelt! Een verklaring die hiervoor, is het zogeheten ‘left-digit effect’. Dit houdt in dat mensen voornamelijk naar het meest linkse nummer kijken. Een verandering in dit nummer (van 8 naar 9) wordt sterk opgemerkt. Het left-digit effect wordt ook wel het ‘drop-off mechanism’ genoemd, omdat mensen de neiging hebben de meest rechtse getallen van een prijs te negeren (droppen).

Implicaties van prijs precisie

Precieze (niet hele) getallen worden dus gezien als kleiner dan ronde getallen van dezelfde omvang. Bedrijven zouden hier gebruik van kunnen maken als ze hun producten goedkoper willen laten lijken. Het omgekeerde zou ook van pas kunnen komen: getallen of prijzen groter laten overkomen. Voor de staatsloterij is het slim om de hoofdprijs te promoten als € 10.000 per maand in plaats van €9.999 per maand. Daarnaast denken mensen dat de bron van een precies getal betrouwbaarder is dan een bron van een rond getal. Dit is belangrijk voor bedrijven in een sector waar betrouwbaarheid belangrijk is, zoals banken of verzekeraars. Ook is dit een handig weetje voor de volgende keer dat je iets op marktplaats zet: geef het een precieze prijs, kopers zullen waarschijnlijk een hoger bod doen omdat ze denken dat je verstand hebt van wat je verkoopt!

Folders versturen?

De prijzen bepaal jij, maar wij weten wél alles van het maken en verspreiden van folders. Weten hoe? Neem contact op met Verspreiden.com op,telefoon: 0113 70 02 02 of stuur je vraag naar support@trainews.nl.

Huis-aan-huisverspreiding bestellen Direct Mail bestellen
Naar overzicht

Over de auteur

Verspreiden.com


De redactie van Verspreiden.com brengt je op de hoogte van het laatste nieuws in Nederland en België over huis-aan-huisverspreiding, direct-mail en drukwerk.
Meer over Verspreiden.com