10 augustus 2017

Folders? Goed voorbereid van start!

Bij het ontwerp van een folder zijn er een aantal zaken waarmee je rekening moet houden. We zetten graag wat zaken op een rijtje. Zo kun je goed voorbereid met jouw folders starten.

Denk bij het maken van je folder goed na over de volgende zaken:

– Tekst-beeldverhouding in je folder

Deze verdeling hangt veelal samen met eventuele redactionele content of het alleen tonen van aanbiedingen. Redactionele content was lange tijd uit beeld maar inmiddels zie je het weer vaker. Denk aan recepten in het supermarktblad, werkbeschrijvingen in doe-het-zelffolders en tuintips in de tuinfolder. Redactionele tekst wordt vaak opgemaakt zoals in een tijdschrift.

– Fotografie in je folder

In fotografie kun je gebruikmaken van vrijstaande beelden, zoals de productfotografie die je bij veel supermarkt folders ziet. Maar je kunt ook kiezen voor beelden in een huiselijke setting. Denk aan de folders van Kwantum waar je gestylde foto’s ziet van interieurs met daarin de geadverteerde producten.

– Kleurgebruik in je folder

Vrijwel alle folders worden tegenwoordig fullcolour gedrukt. Alternatieven zijn het drukken met een steunkleur, bijvoorbeeld zoals de Media Markt doet. Deze ‘sobere’ kleurkeuze bevestigt hun imago als prijsvechter.

– Vorm van je folder

De meest voorkomende vorm is een folder die tweezijdig gedrukt is, die één slag gevouwen is en vervolgens geniet. Uit het Handboek Reclamefolders blijkt dat meer dan driekwart van het aanbod folders deze vorm heeft. Consumenten vinden dit ook een fijne folder omdat het op ‘een boekje’ lijkt. Ook uitvoering als krant zien we nog steeds. Onder lokale adverteerders is het leaflet populair vanwege de lage productiekosten.

– Formaat en aantal pagina’s

Het formaat van folders verschilt meestal sterk. A4 is de veelgebruikte standaard. Maar ook A3 (naar A4 gevouwen voor de verspreiding) komt veel voor. Het gevouwen A4 naar A5-boekje is een populair formaat; denk maar eens aan de HEMA-folder. Sommige retailers verkopen de advertentieruimte in hun folders aan merken die in hun winkel te koop zijn. Dit businessmodel levert folders op met veel pagina’s. Een voorbeeld daarvan is de folder van Kruidvat.

– Kortingsstickers of waardebonnen

Om consumenten extra te prikkelen kun je soms speciale elementen toevoegen aan je folder. Denk aan actiematige toevoegingen, zoals kortingsstickers of waardebonnen. Waardebonnen die recht geven op een cashback of korting worden steeds vaker ingezet door fastmovers. Het is voor hen een goede manier om een database (met vaak e-mailadressen) op te bouwen en/of te verrijken.

Meer weten over folders drukken

Wil je meer informatie over het verspreiden van folders? Daar vertellen we je graag alles over. Je kunt ons bereiken op telefoon: 0113 70 02 02 of stuur je vraag naar support@trainews.nl.

Huis-aan-huisverspreiding bestellen Direct Mail bestellen
Naar overzicht

Over de auteur

Verspreiden.com


De redactie van Verspreiden.com brengt je op de hoogte van het laatste nieuws in Nederland en België over huis-aan-huisverspreiding, direct-mail en drukwerk.
Meer over Verspreiden.com