9 januari 2017

Folders drukken of printen

Folders drukken of folders printen, deze termen worden vaak door elkaar gebruikt. Dat komt misschien omdat de Engelse vertaling in beide gevallen ‘to print’ is. In ieder geval is het in onze taal onterecht om ze door elkaar te gebruiken. Er zijn immers wel degelijk verschillen.


1. Vaste of variabele gegevens in je folder

Een belangrijk verschil tussen printen en drukken zijn gegevens die worden opgenomen in de brochure. Voor drukken gaan we uit van vaste gegevens. Dit betekent dat ieder exemplaar hetzelfde wordt. Bij printen kun je gebruik maken van variabele gegevens en daardoor de informatie personaliseren. Ideaal bijvoorbeeld voor verkoopbrochures van verschillende typen appartementen in één complex.

2. Grote of kleine oplage voor je folder

Om iets te drukken wordt een drukpers ingesteld. Dit kan best veel tijd kosten. Hoeveel is afhankelijk van het soort drukwerk en de drukmethode. Vanzelfsprekend maakt dit werk het drukken in kleine oplages relatief duur. Bij printen hiervan geen sprake. Je kunt in feite al starten vanaf 1 exemplaar.  Maar er is natuurlijk een omslagpunt waar drukken sneller en goedkoper wordt dan printen.

3. Hoe kleurvast wil je zijn

Er zijn verschillende soorten kleurtabellen. Voor print en drukwerk worden PMS en CMYK gebruikt. CMYK staat voor Cyaan (‘blauw’), Magenta (‘rood’), Yellow (geel) en Key (zwart) oftewel full colour. Met deze  kleuren kun je een breed scala aan kleuren maken. CMYK vormt de basis van kleurenprinten. PMS staat voor Pantone Matching System. Het omvat een groot aantal kleurnummers die terug te vinden zijn in een kleurenwaaier. Bij drukwerk kun je gebruikmaken van CMYK-kleuren en PMS-kleuren.  Veel specifieke kleuren zijn goed te benaderen met CMYK maar dat is niet in alle gevallen het geval.

4. Marges

Wil je een document printen, houd dan rekening met de marges rondom jouw document. De printer heeft die nodig om het papier vast te houden en te begeleiden. Bij drukken is dit niet of slechts heel minimaal noodzakelijk.

Meer weten over folders drukken

Wil je meer informatie over het drukken of printen van folders of flyers? Daar vertellen we je graag alles over. Je kunt ons bereiken op telefoon: 0113 70 02 02 of stuur je vraag naar support@trainews.nl.

Huis-aan-huisverspreiding bestellen Direct Mail bestellen
Naar overzicht

Over de auteur

Verspreiden.com


De redactie van Verspreiden.com brengt je op de hoogte van het laatste nieuws in Nederland en België over huis-aan-huisverspreiding, direct-mail en drukwerk.
Meer over Verspreiden.com