28 december 2021

Direct mail versturen? Maak je een jaarplanning!

Direct mail is ideaal om je (potentiële) klanten direct en persoonlijk aan te spreken. Voorkom dat je op ad hoc basis met direct mails aan de slag gaat. De kans van slagen is dan klein. Met een goede jaarplanning val je op de juiste momenten met je direct mail op de deurmat. We geven graag 5 tips.

1. Bepaal je koers

Maak je doelen SMART. Bepaal duidelijk de onderwerpen voor de direct mails en zorg dat alle collega’s hiervan op de hoogte zijn. Staan er evenementen gepland, zoals workshops, beurzen, verhuizing, jubileum of een productlancering? Zet de direct mail campagne dan zorgvuldig en stapsgewijs in jouw agenda.

2. Weet wie je klanten zijn

Jouw direct mail mag er nog zo gelikt uitzien, als deze bij de verkeerde ontvangers terechtkomt, heb je daar niets aan. Zorg er daarom voor dat jouw klantendatabase actueel is en goed op orde. Niet alleen zijn leeftijd, opleidingsniveau en woonplaats belangrijk, maar ook zaken als persoonlijke drijfveren en interesses. Als je dat weet, kun je jouw doelgroep nog gerichter benaderen.

3. Timing telt

Zorg ervoor dat je écht iets te melden hebt als je een direct mail verstuurd. En zorg voor een goede timing! Als je in een folder een nieuw product presenteert, doe dat dan vlak voor het moment dat de budgetten worden vastgesteld (zakelijk) of als het vakantiegeld wordt uitbetaald (consumenten). Bedenk ook of je de direct mail in één keer de deur uitdoet of gefaseerd. In het laatste geval kun je al je aandacht besteden aan de reacties. Want, klanten die reageren op je direct mail, maar je niet kunnen bereiken vanwege een overbelaste klantenservice komen waarschijnlijk niet meer terug.

4. Verdeel je budget

Hoe verdeel je een budget over het jaar?  Welk bedrag je voor je direct mail moet uittrekken kan afhankelijk zijn van  de verwachte winst of opbrengst. Als je weet wat de kosten, opbrengsten en winst kunnen zijn van het versturen van direct mail, kun je berekenen hoeveel respons je moet krijgen om de productie- en distributiekosten van de direct mail terug te verdienen.

5. Denk aan feestdagen en vakanties

Houd bij de jaarplanning rekening met feestdagen en vakanties. Tijdens Kerst, Pasen, en Hemelvaart, maar ook tijdens schoolvakanties zoals de mei- en zomervakantie zijn veel mensen vrij. De kans dat je zakelijke direct mail gelezen wordt is klein. Richt je je op consumenten, dan kan het juist hét moment zijn om direct mail te versturen.

Hulp nodig bij jaarplanning van direct mail?

We zijn een jaar rond met direct mail in de weer en delen onze kennis en ervaring graag met jou. Bel of mail ons: Verspreiden.com op 0113 70 02 02 of stuur je vraag naar support@trainews.nl.

 

Huis-aan-huisverspreiding bestellen Direct Mail bestellen
Naar overzicht

Over de auteur

Verspreiden.com


De redactie van Verspreiden.com brengt je op de hoogte van het laatste nieuws in Nederland en België over huis-aan-huisverspreiding, direct-mail en drukwerk.
Meer over Verspreiden.com