10 oktober 2016

Direct mail? Houd rekening met S-curve

De direct mail is de benaming van een brief, brochure of folder die een bedrijf verstuurd om de verkoop een impuls te geven. In sommige gevallen wordt de direct mail aangevuld met een brochure of cadeautje. Naast een manier om de verkoop te stimuleren, is direct mail bijzonder geschikt om met een persoonlijke boodschap de relatie met (mogelijke) klanten op te bouwen en te onderhouden.

Echter, het schrijven van een klassieke verkoopbrief werkt niet meer. Mensen lezen niet meer, maar zappen. Kwam je vroeger nog weg met een lange brief van meer dan één pagina, nu moet hij kort en krachtig zijn. Waarom? Omdat mensen eenvoudigweg de tijd niet meer nemen om te lezen. Alles moet snel, overzichtelijk en in één oogopslag kunnen. Om die reden is het slim om met bullets te werken en rekening te houden met S-curve.

Vang aandacht met S-curve

De Duitse DM-onderzoeker professor Siegfried Vögele stelde vast dat de ogen van de ontvanger van Direct Mail in een S-beweging de brief scannen. Om die reden is het handig om bij het schrijven van een Direct Mail deze route te volgen. Waar het op neerkomt is dat de lezer begint met het bekijken van zijn eigen naam en adres. Die moeten natuurlijk correct zijn. Wanneer je als Janssen wordt aangesproken terwijl je Janse heet, word je niet vrolijk en ben je direct al minder ontvankelijk voor de aanbieding. Hierna gaat de lezer naar de aanhef, langs de blikvangers naar de ondertekening en de PS. Die blikvangers kunnen onderstrepingen zijn, maar nog beter zijn drie duidelijke bullets. Een opsomming van drie sterke benefits met bullets centraal in de Direct Mail vangt zeker de aandacht van de lezer. Sluit af met een PS. De PS valt altijd op. Gebruik deze om de kern van de boodschap van de Direct Mail te benadrukken. Of een oproep tot actie te doen.

Schrijven Direct Mail

1. Het oog komt rechtsboven binnen bij de adressering.
2. Via de kopregel wordt een stuk van de eerste alinea gescand.
3. In het midden zitten drie bullets die alle drie gelezen worden.
4. Via de laatste alinea en de ondertekening komt het oog bij de PS.
5. Heeft de lezer voldoende positieve punten gelezen, dan volgt een tweede doorloop met kans op respons.

Meer weten?

Wil je meer weten over het schrijven en versturen van Direct Mail? Wij helpen je graag op weg! Je kunt ons bereiken via Verspreiden.com op 0113 70 02 02 of stuur je vraag naar support@trainews.nl.

Huis-aan-huisverspreiding bestellen Direct Mail bestellen
Naar overzicht

Over de auteur

Verspreiden.com


De redactie van Verspreiden.com brengt je op de hoogte van het laatste nieuws in Nederland en België over huis-aan-huisverspreiding, direct-mail en drukwerk.
Meer over Verspreiden.com