Conclusie: Papier heeft voorkeur als leesmedium

Snel en eenvoudig jouw flyers, folders of drukwerk laten verspreiden

30 april 2019

Conclusie: Papier heeft voorkeur als leesmedium

Europees onderzoek naar de impact van digitalisering op ons leesgedrag onderstreept dat wij liever van papier lezen, zeker voor langere, individuele teksten. De onderzoekers hebben in de ‘Verklaring van Stavanger’ hun bevindingen en aanbevelingen gebundeld.Hun conclusie: scherm en papier zijn niet gelijkwaardig als het gaat om het overbrengen van informatie. Lange en informatieve teksten begrijpen we via papier beter dan via een scherm, en ze blijven ook langer hangen.

 

‘Evolution of Reading in the Age of Digitisation‘ (E-READ) is een Europees onderzoeksinitiatief dat bijna 200 Europese wetenschappers samenbrengt. Zij concluderen na vier jaar onderzoek dat papier de beste ondersteuning biedt voor het lezen van lange informatieve teksten.

Lezen van papier

Lezen van een beeldscherm kan niet gelijk worden geschakeld aan lezen van papier. Zoveel is de onderzoekers wel duidelijk. Ze hebben het dan over het lezen van informatieve teksten, niet over literaire teksten. Wie van een beeldscherm leest, heeft de neiging om zichzelf te overschatten: de digitale lezer denkt het al snel te snappen, terwijl dat niet altijd zo is.

Scrollen en hoppen

Wie een langere tekst wil doorgronden, print die het beste uit. Dan wordt de informatie pas goed doorgrond. Wie een lange digitale tekst krijgt voorgeschoteld, is minder geconcentreerd, gaat scrollen en ‘zapt’ op die manier door de tekst heen. Dat ‘over een tekst heen vliegen’ is een groot gevaar van de gedigitaliseerde samenleving, stellen de onderzoekers. Er moeten nieuwe digitale manieren van het lezen van langere teksten worden ontwikkeld en tot die tijd moet sowieso het papier in ere worden gehouden.

Papieren folders

Wij zijn al heel lang fan van print en papieren folders, óók voor informatieve teksten. Interesse? We vertellen je er graag alles over. Neem contact op met Verspreiden.com op,telefoon: 0113 70 02 12 of stuur je vraag naar support@trainews.nl.