Kosten berekenen direct mail

Hoe bereken je de kosten van jouw direct-mail? Kosten berekenen van direct mail betekent dat inzage nodig is in de drukkosten en de verspreidkosten. Bij het berekenen van direct mail kosten is het zoeken naar het ideale break-evenpoint voor jouw campagne. Huis aan huis bezorging is goedkoper qua verspreiding maar betekent meer kosten op het gebied van drukwerk. Direct mail betekent dat je heel gericht, op adres nauwkeurig, je reclameboodschap verspreidt. Je bespaart hiermee op drukkosten, maar de kosten voor de verspreiding nemen toe.

Wat kost een direct-mail? 

Dit zijn voorbeeldtarieven van een aantal uitvoeringen.

Drukwerk Oplage Prijs
Kaart A5 1.000 €687,00
Brief A4, dichtgevouwen 1.000 €824,00
Flyer A5 in envelop C5 1.000 €723,00
Flyer A4 in envelop C4 1.000 €804,47
Een aantal direct-mail mogelijkheden
Selfmailer

Met een selfmailer verstuur je tegen lage kosten een direct-mail naar jouw klant. Zonder verpakking, dus de boodschap is direct zichtbaar.

Bestellen

Envelop mailing

Voor een zakelijke, nette of persoonlijke uitstraling kies je voor een envelop. Het voordeel is dat je ook meerdere soorten drukwerk kunt toevoegen.

Bestellen

Sealen

Door jouw drukwerk te verpakken in een seal blijft het mooi en droog. Daarnaast ziet de ontvanger toch direct de inhoud van de direct-mail.

Bestellen

Beperk de kosten, verhoog de response

Bij het berekenen van de kosten voor direct mail is de mate van respons natuurlijk ook belangrijk. Immers, bij een 10% respons is de direct mail absoluut de investering waard.  Daarom geven we graag enkele tips om meer respons te genereren:

  • Zorg dat je kunt meten wat de direct mail oplevert. Voeg een duidelijk vermelde responsmogelijkheid bij, zoals een antwoordformulier met een voorbedrukte retourenvelop, via een persoonlijke URL of QR-code, of vermeld het vestigingsadres van je winkel.
  • Druk alvast zoveel mogelijk klantgegevens op het antwoordformulier voor.
  • Bied voldoende keuze: – Stuur mij meer informatie, – Ja, ik wil ontvangen, -Neem contact met mij op of – Ik ga niet in op uw aanbod, maar houd mij op de hoogte. Bied ook de optie – Ik ben niet geïnteresseerd, omdat …….
  • Speel in op een bijzondere gebeurtenis door met de direct mail in te haken op een specifiek moment in het leven van de ontvanger of speel in op een speciale gebeurtenis (verjaardag, feestdag, sportevenement, vakantie)
  • Maak gebruik van risico reducerende elementen: Voeg een sample toe of denk aan een testimonial, een niet goed, geld terug-actie of gratis retourneren.
Kosten berekenen
Tips voor jouw DM
  • Meten = weten
  • Vul klantgegevens vooraf in
  • Bied verschillende reactie mogelijkheden
  • Speel in op bijzondere gebeurtenissen
  • Maak het aanbod laagdrempelig
Een direct-mail is zijn investering waard

Het maken van een direct-mail is de moeite waard. Dit heeft te maken met de effectiviteit van je boodschap. Dat plaatst de kosten van direct mail in een gunstig perspectief. De ‘Opportunity to See’ (OTS) is bij direct mailingen bijzonder hoog. Dit percentage geeft aan welk deel van je doelgroep daadwerkelijk jouw direct mail ziet. Als de post eenmaal bezorgd is, haalt iedereen altijd de post van de deurmat. De OTS is hiermee gelijk aan de bezorgkwaliteit van post. De OTS is dus velen malen hoger dan bij andere media. Om die reden is het maken van direct mail kosten meer dan verantwoord. Wil je de kosten van direct mail dus goed beoordelen, neem dan ook deze OTS mee. Dat geeft een juist beeld van de effectiviteit van je direct mail en maakt de direct mail kosten vaak de moeite waard.

Voordat je direct mail de deur uit gaat, is het verstandig om je mailinglijst nauwkeurig te controleren. Verkeerd geadresseerde direct mail kost immers geld. Met een intensieve controle verwijder je foutieve adressen uit je direct mail bestand. Ook zal het aantal klachten over naam- en adresgegevens verminderen; het beantwoorden hiervan zijn ook kosten die bij direct mail horen. Met een goede controle bespaar je op onnodige verzendkosten, (post)retouren, drukkosten en fulfilmentkosten.

Direct-mail bestellen