Folderverspreiding met verspreidplan

Folderverspreiding is het meest effectief als je vooraf een verspreidplan maakt. Dit is de eerste stap naar een effectieve en efficiënte verspreiding van je folders. Voor folderverspreiding heb je de keuze uit tal van verspreidnetwerken met bijbehorende verspreidvormen en -niveaus. De verspreidvormen verschillen onderling in de attentiewaarde. De verspreidniveaus verschillen in de gerichtheid.

Brievenbus of direct mail

Folderverspreiding via de brievenbus kan huis aan huis of via direct mail of wel, geadresseerd drukwerk. Direct-mail is per stuk duurder, maar deze kosten moet je afwegen tegen een fijnmaziger distributieniveau (adres- of 6-positie postcode), een hogere attentiewaarde en het bereik van huishoudens achter de Nee-Ja en Nee-Nee antireclame brievenbussticker. Het merendeel van de reclamefolders wordt verspreid via huis-aan-huis folderverspreiding. Dit betekent dat de reclamefolder ongeadresseerd verspreid wordt.

Verspreidvormen

Er zijn zeven verschillende verspreidvormen om je reclamefolder te verspreiden:

 • Direct mail –  de folder wordt geadresseerd in de brievenbus bezorgd samen met eventuele andere poststukken
 • Huis-aan-huis separaat – de folder wordt separaat bezorgd (zonder post of andere folders)
 • Huis-aan-huis met de post (dekking 100% NL) – de folder wordt met slechts enkele andere losse folders ongeadresseerd bezorgd samen met de post
 • Huis-aan-huis met de post (dekking ca. 60% NL) – de folder wordt los met de post of met slechts één of enkele andere losse folders ongeadresseerd bezorgd enkel in de brievenbussen welke die dag post ontvangen
 • Insteek in regionale krant – de folder wordt samen (los) met een regionale krant bezorgd of ingestoken in de krant met enkele andere folders
 • Geseald folderpakket – de folder wordt samen met ca. 10-30 andere folders gebundeld in een sealbag bezorgd
 • Niet-geseald folderpakket – de folder wordt samen met ca. 5-20 andere folders ingevouwen bezorgd

De verspreidvormen verschillen onderling in de attentiewaarde binnen een huishouden. Doorgaans zal een los of separaat bezorgde folder de hoogste attentiewaarde kennen, gezien deze folder weinig concurrentie in de brievenbus heeft.

Verspreidniveaus

Er zijn vier verschillende verspreidniveaus om je reclamefolder te verspreiden:

 • 4-positie postcodeniveau (PC4) – gemiddeld ca. 1.800 huishoudens per postcode
 • Huis-aan-huis bezorgwijkniveau – gemiddeld ca. 250 huishoudens per bezorgwijk (afhankelijk van het verspreidnetwerk)
 • 6-positie postcodeniveau (PC6) – gemiddeld ca. 20 huishoudens per postcode
 • Adresniveau – 1-op-1 bereik van huishoudens

Het is belangrijk dat je met je folderverspreiding de doelgroephuishoudens bereikt. Het verspreidniveau is hierbij een belangrijke factor. Als slechts de helft of een nog kleiner deel van jouw doelgroephuishoudens in de 4-positie postcode woont, is sprake van heel veel onnodig verspreide folders. Dat is zonde van de drukwerkkosten en verspreidkosten.

Voor een optimaal verspreidplan kijk je onder andere naar de penetratie van je klanten en doelgroep binnen het verzorgingsgebied. Hiervoor kies je vervolgens het meest optimale verspreidniveau. Daarbij houd je natuurlijk tevens rekening met de bijbehorende verspreidvormen en kosten.