Flyer folder en ander reclamedrukwerk

Flyer, folder en ander reclamedrukwerk zijn ideale middelen om jouw product of dienst onder de aandacht te brengen. Maar wanneer kies je voor een flyer? Wanneer voor een folder? En wat te denken van een brochure?

Natuurlijk weet je dat een brochure iets anders is dan een folder. Maar weet je ook dat een folder niet het zelfde is als een flyer? Een flyer is een ongevouwen vel papier en een folder is, zoals de Engelse naam al zegt gevouwen (denk maar aan het Engelse werkwoord: to fold). Op een flyer heb je dus slechts twee kanten om te bedrukken terwijl een folder, afhankelijk van het aantal bladzijden, ruimte heeft voor vier, zes of soms zelfs acht paginas. Bij een brochure tot slot heb je nog veel meer kanten om te bedrukken en meestal in een veelvoud van vier.

Flyer kiezen

Als je een korte, actiematige of tijdelijke boodschap hebt, bijvoorbeeld over een Open Dag of een speciale aanbieding, kies je voor een flyer. Op een flyer is de boodschap direct duidelijk. Mensen hoeven niets open te vouwen om meer te kunnen lezen. Een flyer is gewoon één vel papier. Het heeft geen luxe uitstraling en wordt dus niet lang bewaard. We noemen het ook wel een strooibiljet. Kies dus voor een flyer bij actiematig gebruik, zoals bij evenementen, tijdelijke aanbiedingen en openingen.

Folder kiezen

Een folder heeft meer uitstraling en daardoor dus meer waarde voor de ontvanger. Grote kans dat de folder bewaard wordt. Een folder biedt, anders dan een flyer, alle ruimte om je boodschap over te brengen. Een folder is dus ideaal om iets over je bedrijf of dienst te vertellen. Natuurlijk kun je ook iets zeggen over een mogelijke aanbieding of Open Dag. Doe dit dan op de voor- of achterkant zodat deze boodschap, net zoals bij de flyer, direct duidelijk is.

En de brochure?

Brochure is afgeleid van het woord ‘brocheren’. Dit duidt op de techniek waarmee meerdere, gevouwen vellen papier aan elkaar worden geniet: gebrocheerd. Eigenlijk is een gedeelte van de reclamefolders in je brievenbus dus een brochure. Een brochure kun je gebruiken om je producten te presenteren. We noemen het dan vaak een catalogus. Al je diensten kan natuurlijk ook, dan heet het een brochure. Is de opzet wat meer tijdschriftachtig, dan spreken we over een magazine.