Direct mail versturen

Wil je een direct mail versturen, dan vormen de 4 a’s een handige leidraad. PostNL onderzocht in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen en MetrixLab, de succesfactoren voor het versturen van direct mail. Hieruit kwam het PostNL model voor succesvolle direct mail versturen: de 4A’s van DM-succes. Hierin noemen ze de 4 punten die een DM tot een succes maken:

1. Aandacht
2. Attractiviteit
3. Aanbod
4. Actie

Direct mail versturen: Aandacht

Natuurlijk is de eerste voorwaarde voor een succesvolle direct mail dat deze aandacht trekt. Doet de direct mail dit niet, dan verdwijnt deze ongezien en ongelezen in de prullenbak. Een uiting alleen zien is niet genoeg. Als de uiting attractief is qua vormgeving en een aantrekkelijke inhoud heeft, wordt deze ook opgeslagen in het geheugen.

Direct mail versturen: Attractiviteit

Direct mail versturen en ontvangen wordt meer gewaardeerd als deze bestaat uit verschillende onderdelen. Elk onderdeel, zoals de envelop, de brief, de eventueel meegestuurde folder of antwoordkaart, dient afbeeldingen te bevatten. Een direct mail met (veel) afbeelding wordt meer gewaardeerd en trekt bovendien meet de aandacht. Ook kun je eenvoudig onderscheidend zijn door een slogan op de envelop te printen. Deze slogan triggert de klant om de inhoud te bekijken.

Direct mail versturen: Aanbod

Het versturen van direct mail biedt je de mogelijkheid om precies het juiste aanbod naar de juiste doelgroep sturen. Beoordeel vooraf dus niet alleen of je de juiste doelgroep benadert maar neem ook je aanbod onder de loep. Kom bijvoorbeeld met een aanbod wat aansluit bij een specifieke levensfase of woonsituatie

Direct mail versturen: Actie

De juiste combinatie van middelen zorgt voor effect en leidt tot actie.