Direct mail tips

Een perfecte direct mail sturen, dat wil ieder bedrijf natuurlijk wel. Daarbij zijn handige direct mail tips altijd van harte welkom. Bij Verspreiden.com versturen we regelmatig direct mailings voor onze klanten. Daarom vind je bij ons 9 bruikbare direct mail tips: variërend van het design tot aan de marketing.

1. Kies voor een opvallende mailing

De basis van een succesvolle direct mail ligt bij de mailing zelf. Dit gaat dan met name over het uiterlijk van de mailing. Hierbij heb je al talloze mogelijkheden, waaronder:

  • een flyer
  • een folder
  • een brief in een envelop

Afhankelijk van jouw boodschap en budget kiest je een passende oplossing. Opvallen is hierbij een belangrijk aspect. Dit kan natuurlijk door kleuren en prints, maar ook door het formaat of de vorm van jouw mailing. Een gekleurde envelop valt bijvoorbeeld ook al op, tussen de doorgaans witte enveloppen die door de postbode gebracht worden.

2. Personaliseer je boodschap

Bijna niets is zo erg als een onpersoonlijke direct mail. Dit communicatiemiddel is er namelijk bij uitstek voor geschikt om gepersonaliseerd te worden. Uit diverse onderzoeken komt naar voren dat gepersonaliseerde mailings meer respons opleveren. Het is dus zonde als je deze kans laat liggen, want hiermee loop je letterlijk klanten en dus omzet mis.

3. Hanteer een duidelijke boodschap

Voordat je aan de slag gaat met het opstellen van een direct mail is er één ding heel erg belangrijk. Dat is het duidelijk hebben van de boodschap die je over wilt brengen. Wil je een nieuw product onder de aandacht brengen of wil je mensen verrassen met een mooie korting? Dit maakt al een heel verschil in de boodschap die je in de direct mail verwerkt.

4. Gebruik een duidelijke call to action

Aansluitend op het formuleren van een duidelijke boodschap mag ook een duidelijke call to action niet ontbreken. Met andere woorden: welke actie verlang je van de ontvanger? Wil je graag dat zij een antwoordkaart invullen en opsturen of wil je dat zij een bepaalde pagina op uw website bezoeken? Wat jouw doel ook is: vermeld het in de direct mail. En erg belangrijk daarbij: zorg dat de call to action duidelijk is en goed opvalt.

5. Voeg een extraatje toe aan de direct mail

Stel dat je er voor kiest om een brief in een envelop te versturen. Grote kans dat de envelop wordt geopend wanneer ontvangers een bobbel voelen. Dit kan bijvoorbeeld een pen of potlood zijn, maar ook een ander leuk extraatje. Mensen zijn nieuwsgierig en het toevoegen van een extraatje roept deze nieuwsgierigheid op. Want wat zou er nou toch in die envelop zitten?

6. Zorg voor een landingspagina op uw website

Het is begrijpelijk dat ontvangers van jouw mailing nog vragen hebben of meer informatie willen lezen. Daarom is het verstandig een aparte landingspagina op jouw website te creëren. Als je de URL van de landingspagina in uw mailing noemt, levert dit beslist extra verkeer naar je webiste op. Zorg er wel voor dat de opmaak van de landingspagina aansluit bij de opmaak van jouw direct mail. Met andere woorden: consistentie in de boodschap én de uiting is erg belangrijk.

7. Investeer in een up to date NAW bestand

Het is zo ver: je direct mail is helemaal af en klaar voor verzending. Dan heb je nog één ding nodig en dat is een adressenbestand dat up to date is. Wellicht heb je een eigen database met adressen, maar anders zijn er voldoende mogelijkheden om bestanden met NAW gegevens te kopen. Wil je bijvoorbeeld alle vrouwelijke inwoners van Zeeland bereiken die tussen de 18 en 25 jaar zijn, dan kun je een adressenbestand aankopen met exact deze vereisten.

8. Besteed de verspreiding uit

Het is verstandig de daadwerkelijke verspreiding van uw direct mail uit te besteden. Dit kun je eventueel combineren met het aankopen van een up to date NAW bestand. Laat je jouw direct mail verzorgen door Verspreiden.com, dan regelen wij graag een adressenbestand voor je én verzorgen we de daadwerkelijke verspreiding van de mailing. Dit scheelt je een hoop geregel.

9. Benader de doelgroep óók achteraf

De direct mail is verzonden en je bent in afwachting van de resultaten. Hoewel het erg wenselijk is, is een responsratio van 100% erg onwaarschijnlijk. Dat geeft niet, want daar liggen óók kansen. De mensen van wie je niets hebt gehoord, kunt je bijvoorbeeld telefonisch benaderen en hen vragen of ze jouw mailing gezien hebben en waarom ze niet gereageerd hebben. Dit biedt je input en inzichten die je kunt gebruiken voor het opstellen van de volgende direct mail.