Huis aan huis folders personaliseren

Huis aan huis folders vormen het meest effectieve en efficiënte massamedium in marketingland. Toch past massacommunicatie steeds minder goed bij de tijd waarin we nu leven. Het sluit niet meer goed aan bij de behoeften van de consument. Steeds meer resultaten tonen aan dat juist gericht folders verspreiden loont. Dat is op zijn minst een overweging waard.

Sommige retailers vinden dat segmentatie en personalisatie niet passen bij een massamedium. Echter, door slim gebruik te maken van klant- en consumentendata kun je het huis aan huis verspreiden van folders gericht inzetten. Je bereikt dan specifieke doelgroepen met voor hen relevante content. Dat is effectiever dan het schieten met hagel.

Profielinformatie

Wanneer alleen het adres of de postcode van een klant bekend is, kunnen consumentendatabases je al over die klant vertellen. Deze databases bevatten profielinformatie over elk Nederlands huishouden, postcode- of marktgebied. Ze vertellen meer over de socio-demografie, lifestyle en psychografie van huishoudens in Nederland. Door deze informatie te koppelen met je klantenbestand, ontdek je of bepaalde kenmerken oververtegenwoordigd zijn binnen je klantgroep. Of misschien ontdek je in je klantenbestand meerdere, duidelijk onderscheidende doelgroepen.

Juiste brievenbus

De look-and-feel, tone of voice en het productaanbod in de folder kan je met deze inzichten afstemmen op de doelgroep(en). Met postcode- of doelgroepsegmentatie valt je folders vervolgens de juiste huishoudens in de brievenbus. Wanneer je als retailer meer inzicht hebt in de interesses, productvoorkeuren en prijsgevoeligheid van doelgroepen ben je nog beter in staat om de reclamefolder te personaliseren. Je verkrijgt deze informatie bijvoorbeeld met klantenkaarten en het volgen van online (koop)gedrag.

Besparing op verzendkosten

Een voorbeeld is de Belgische supermarktketen Colruyt. Zij versturen een sterk gepersonaliseerde folder. Tweewekelijks ontvangen twee miljoen klanten een folder van Colruyt. Dit is een folder op maat, volledig afgestemd op hun koopgedrag. Vroeger verstuurde Colruyt bonnenboekjes van gemiddeld 32 pagina’s. De nieuwe folder telt slechts 4 pagina’s en is veel efficiënter. Minder papier dus en daarmee ook een flinke besparing op verzendkosten. Bovendien signaleert Colruyt een hogere return op hun individuele (massa)communicatie. Met andere woorden, meer huishoudens gebruiken de voordeelbonnen. Hiermee is de gepersonaliseerde folder is een service aan de klant geworden. Zij kunnen nog makkelijker en efficiënter hun boodschappen doen.